تبیان، دستیار زندگی
اری پیش از طلوع خورشید اسلام و پس از آن نیز میان دشمنانش به «امین» شهرت داشت. خود می‌فرمود: سه چیز است كه آفریدگار اجازه [شكستن] آنها را به كسی نداده است: ... باز پس دادن امانت به صاحبش؛ نیكوكار باشد یا گنهكار . دشمنانش...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

امانتداری


پیش از طلوع خورشید اسلام و پس از آن نیز میان دشمنانش به «امین» شهرت داشت. خود می‌فرمود:

سه چیز است كه آفریدگار اجازه [شكستن] آنها را به كسی نداده است: ... باز پس دادن امانت به صاحبش؛ نیكوكار باشد یا گنهكار .

دشمنانش در مكه، حتی پس از اعلام پیامبری، همچنان نفیس‌ترین اشیاء خود را نزدش امانت می‌گذاشتند و تردیدی به خود راه نمی‌دادند كه مبادا او اموالشان را مصادره و به نفع آیین خود خرج كند. از همین روی پس از هجرت، از امام علی علیه السلام خواست چند روز در مكه بماند و امانت‌ها را به صاحبانشان پس بدهد .

خود فرموده بود: امانت را به كسی كه تو را امین قرار داد، باز پس بده؛ و به كسی كه به تو خیانت كرد، خیانت مكن. (1)

شخصی كه در دنیا به امانت خیانت كند و آن را به صاحبش باز پس ندهد و بعد بمیرد، بر دین من نمرده است و خدا را در حالی ملاقات خواهد كرد كه [از او] خشمگین است.(2)

پیامبر می‌فرمود: وقتی كسی سخنی گفت و به اطراف خود نگریست، آن سخن نزد شما امانت است.

حتی نخ و سوزن [بی ارزش] را به صاحبش برمی‌گرداند.(3)

پیامبر می‌فرمود: وقتی كسی سخنی گفت و به اطراف خود نگریست، آن سخن نزد شما امانت است.(4)

در نبرد «خیبر» مسلمانان دچار كم غذایی شگفت انگیزی شدند. به گونه‌ای كه برای رفع گرسنگی، از گوشت برخی حیوانات كه خوردن آنها مكروه است، استفاده می‌كردند. مسلمانان چند دژ از دژهای خیبر را گشوده بودند، اما آن دژی كه مواد غذایی فراوانی در آن جا انبار شده بود، به دست مسلمانان نیفتاده بود .

در این هنگام، چوپان سیه چرده‌ای كه برای یهودیان خیبر گله‌داری می‌كرد، به حضور حضرت شرفیاب شد و درخواست كرد كه حقیقت اسلام را بر او عرضه كند. وی در همان نخستین جلسه‌ها، بر اثر گفتار مستدل و منطقی آن فرستاده خدا، ایمان آورد و سپس گفت: همه این گوسفندان، امانت یهودیان خیبر در دست من است. اكنون كه رابطه من با صاحبان گوسفند قطع شده است؛ تكلیف من چیست؟

حضرت در برابر چشم صدها سرباز گرسنه، با كمال صراحت فرمود: در آیین ما، خیانت به امانت یكی از بزرگ‌ترین گناهان است . بر تو لازم است همه گوسفندان را تا در قلعه ببری و همه را به دست صاحبانشان برسانی .

او نیز دستور پیامبر را پیروی كرد و بی‌درنگ در جنگ علیه یهود به جهاد پرداخت و در راه اسلام به شهادت رسید .


پی‌نوشت‌ها:

1 . بحارالانوار 76/355 .

2 . سنن دارمی 2/264 / مجمع الزوائد 4/145 .

3 . بحارالانوار 72/171 .

4 . سنن النبی /130

منبع:

برگرفته از كتاب "نگین هستی" تالیف حسین سیدی .

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.