تبیان، دستیار زندگی
اگر شیر او کم باشد و روزه برای بچه یا برای خودش ضرر داشته باشد جایز نیست روزه بگیرد بلکه باید بعداً قضای آن را بجا آورد ، و این حکم در صورتی است که شیر خوردن این بچه از راه دیگری میسر نباشد، و اگر میسر باشد واجب است آن زن روزه بگیرد ، و در صورتی که روزه ب
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا زنی که بچه شیر می دهد می تواند روزه بگیرد؟

شیر دادن


«ای مردم ! ماه خدا با بركت ، آمرزش و رحمت به سوی شما رو آورده است . این ماه نزد خدا برترین ماههاست . روزهای آن برتر از روزهای دیگر و شبهای آن بهترین شبها و لحظات و ساعات این ماه بهترین ساعات است . ماهی است كه به میهمانی خدا دعوت شده اید و از كسانی كه مورد اكرام خدا هستند، می باشید. نفسهای شما همچون تسبیح خدا، خوابتان چون عبادت ، اعمالتان مقبول و دعایتان مستجاب است. بنابراین با نیتهای خالص و دلهای پاك از خداوند بخواهید تا شما را در روزه داشتن و تلاوت قرآن در این ماه توفیق دهد. چرا كه بدبخت كسی است كه از آمرزش الهی در این ماه بزرگ محروم گردد. با گرسنگی و تشنگی خویش در این ماه به یاد گرسنگی و تشنگی رستاخیز باشید، بر فقرا و بینوایان بخشش كنید، پیران خویش را گرامی دارید. به خردسالان رحمت آورید و پیوند خویشاوندی را محكم سازید.

(قسمتی از فرمایشات رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه وآله) در خطبه، آخرین جمعه ماه شعبان)

(وسائل الشیعه ، ج 7 صص228 226 . حدیث 20)


روزه دار همیشه در عبادت است

پیامبر اسلام(صلى الله علیه وآله) فرمودند: شخص روزه دار در عبادت خدا مى باشد ولو اینكه در بستر استراحت باشد، مادامى كه مسلمانى را غیبت نكند.(فروع كافى، ج 4، ص 64; بحارالانوار، ج 93، ص 274)

عَنْ أبى عَبْدِالله (علیه السلام) قالَ: نَوْمُ الصّائِمِ عِبادَةٌ، وَ نَفَسُهُ تَسبیحُ; خواب روزه دار عبادت محسوب مى شود و نفس كشیدن او هم ذكر و تسبیح مى باشد. (بحارالانوار، ج 93، ص 248)

در بیان دیگر امام صادق (علیه السلام) مى فرمایند:

نوم الصائم عِبادَةٌ، وَ صَمْتُهُ تَسْبیح، وَ عَمَلُهُ مُسْتَقبل، وَ دُعاۆه مُسْتَجاب;خواب روزه دار عبادت حساب مى شود، و سكوتش تسبیح و عمل او مورد قبول، و دعاى او برآورده شده است.

در این قسمت از نوشتارمان چند استفتاء در باب روزه و روزه داری که از آیة الله وحید خراسانی(دام ظله) پرسیده شده و ایشان پاسخ گفته اند را ذکر می کنیم:

سوال: اگر دکتر به شخصی بگوید روزه برای او ضرر دارد و او را از روزه منع نماید تکلیف آن چیست؟ آیا باید باید طبق گفته دکتر عمل کند؟

جواب: اگر از گفته دکتر گمان به ضرر یا خوف ضرر برای او حاصل شود واجب است که روزه نگیرد، و همچنین اگر دکتر حاذق بود، و مورد اطمینان و وثوق او باشد، و این شخص اطمینان به خطای دکتر نداشته باشد باز هم نباید روزه بگیرد و در غیر این دو صورت روزه بر او واجب است.

سوال: اگر دکتر بگوید روزه گرفتن برای شما ضرر ندارد ولی ما می ترسیم که روزه برایمان ضرر داشته باشد می‌توانیم روزه بگیریم؟

جواب: در فرض مذکور روزه گرفتن جایز نیست.

سوال: اگر کسی روزه واجبی بر گردن دارد می تواند روزه مستحبی بگیرد؟

جواب: روزه مستحبی برای کسی که روزه قضاء ماه مبارک به گردن دارد جایز نیست و در صورتی که روزه واجب دیگری بر عهده او باشد بنابر احتیاط واجب نباید روزه مستحبی بگیرد، اما گرفتن روزه مستحبی برای کسی که روزه واجب استیجاری به عهده دارد جایز است.

سوال: آیا کسی که روزه واجب به عهده دارد می تواند روزه استیجاری را قبول نماید؟

جواب: بله، در فرض مذکور مانعی ندارد.

سوال: تکلیف زنی که زاییدن او نزدیک است و روزه برای حمل او یا برای خودش ضرر دارد چیست؟

جواب: در فرض مذکور روزه او صحیح نیست و بعداً باید روزه خود را قضا بنماید، و در موردی که روزه برای حمل او ضرر داشته باشد علاوه بر قضاء باید برای هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهد، و احتیاط مستحب این است که در صورتی هم که روزه برای خودش ضرر دارد، یک مدّ طعام به فقیر بدهد.

سوال: آیا زنی که بچه شیر می دهد می تواند روزه بگیرد؟

جواب: اگر شیر او کم باشد و روزه برای بچه یا برای خودش ضرر داشته باشد جایز نیست روزه بگیرد بلکه باید بعداً قضای آن را بجا آورد ، و این حکم در صورتی است که شیر خوردن این بچه از راه دیگری میسر نباشد، و اگر میسر باشد واجب است آن زن روزه بگیرد ، و در صورتی که روزه برای بچه اش ضرر داشته باشد علاوه بر قضاء باید فدیه هم بپردازد، یعنی برای هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهد، و احتیاط مستحب این است که درصورتی هم که روزه برای خودش ضرر داشته باشد ، برای هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهد.

سوال: حکم کسی که قضای روزه ماه مبارک رمضان را تا سال بعد تأخیر بیاندازد چیست؟

جواب: اگر می توانسته قضای روزه ماه رمضان را بجا آورد ولی عمداً یک سال یا چند سال آن را تأخیر بیاندازد، باید قضای آن را بگیرد و از جهت تأخیر در سال اول برای هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهد، و در صورتی که قصد گرفتن قضای روزه را داشته ولی عذری برای او پیش آمده و نتوانسته قضای آن را بجا آورد، باید قضای آن روزها را بگیرد و بنابر احتیاط واجب برای هر روز یک مدّ طعام به فقیر بدهد، و امّا از جهت تأخیر سال های بعدی چیزی بر او واجب نیست.

فرآوری: آمنه اسفندیاری

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:

کتاب رمضان ماه خدا ـ زین العابدین و حسنعلی احمدی

پایگاه اطلاع رسانی آیة الله وحید خراسانی(دام ظله)

سایت آوینی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.