تبیان، دستیار زندگی
باید هزینه برق را به مقداری که مصرف می کنید پرداخت کنید. و چنانچه کسانی که در برق شریک اند اجازه استفاده از بخاری برقی را ندهند استفاده از بخاری برقی جایز نیست و نسبت به مقداری که مصرف برق به واسطه بخاری برقی افزایش پیدا می کند ضامن هستید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا دستکاری کنتور برق حرام است؟

پدرم کنتور برق را دست کاری می کند، آیا استفاده ما از برق منزل حرام است؟

فرآوری: حجت الاسلام تیموری - بخش احکام اسلامی تبیان

کنتور، کنتور برق، کنترل برق

یک شخصی در خانه ای زندگی می کند که از برق دزدی (با دستکاری کنتور) استفاده می کنند و امر به معروف هم کرده است، ولی تأثیری نداشته، حال وظیفه ی این شخص که فرزند خانواده است در استفاده از برق چیست؟
با این فرض که فرد مجبور به زندگی در چنین خانه ای است، باید مبلغ مقدار برقی که خود استفاده کرده است را به اداره برق بپردازد و اگر امکان آن نیست، مبلغ را به فقیر متدین صدقه دهد و اگر توانایی مالی برای پرداخت ندارد، به حداقل استفاده ضروری بسنده کرده و بهای آن را نیز در خاطر داشته باشد که به محض توانایی مالی، آن را بازپرداخت کند.

با این فرض که فرد مجبور به زندگی در چنین خانه ای است، باید مبلغ مقدار برقی که خود استفاده کرده است را به اداره برق بپردازد و اگر امکان آن نیست، مبلغ را به فقیر متدین صدقه دهد و اگر توانایی مالی برای پرداخت ندارد، به حداقل استفاده ضروری بسنده کرده و بهای آن را نیز در خاطر داشته باشد که به محض توانایی مالی، آن را بازپرداخت کند.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

پول آن مقدار که خود استفاده کرده به اداره برق بدهد و اگر امکان دادن آن مبلغ به آن اداره نیست به فقیر متدین صدقه بدهد.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

استفاده مذکور اشکال دارد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

مادامی که مجبور هستید در آن خانه باشید، می توانید به مقدار ضرورت استفاده کنید و قیمت آن را به ذمه بگیرید که به هنگام توانایی بپردازید.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در فرض سؤال اگر راهی وجود ندارد مبلغ مقداری که استفاده شده است باید به سازمان مربوطه پرداخت شود.

حکم شرعی آبی که در کنتور دارای مشکل است:

ما یک خانه ی چهار طبقه داریم با 3 مستاجر
1.در خانه ی ما بعد از ساخت افرادی آمدند و گویا با کنتورمان کاری کردند که مقدار کمتری نسبت به مقدار واقعی نشان دهد بعد از مدتی مامورین آب و فاضلاب متوجه شدند و کنتور را عوض کردند اما دوباره از خانه به افرادی زنگ زده شد و آنها کنتوری همانند آنی که کمتر نشان می دهد نصب کردند در واقع لو دادن این مطلب تاثیری ندارد و دوباره آن را عوض می کنند . می خواستم بدانم حکم این آب برای ما و مستاجرین ما چیست ؟("وضو"غسل")

- در صورتی که یقین دارید کنتور دستکاری شده است. باید به اداره آب خبر دهید و مصرف واقعی آب را پرداخت کنید و وضو و غسل با آب کنتور دستکاری شده حکم وضو با آب غصبی را دارد و باطل است و چنانچه شما صاحب خانه هستید باید اجازه ندهید که دیگران کنتور را دستکاری کنند.

باید هزینه برق را به مقداری که مصرف می کنید پرداخت کنید. و چنانچه کسانی که در برق شریک اند اجازه استفاده از بخاری برقی را ندهند استفاده از بخاری برقی جایز نیست و نسبت به مقداری که مصرف برق به واسطه بخاری برقی افزایش پیدا می کند ضامن هستید

2.در بام خانه ما اتاقکی ساخته شده که برق آن متصل از برق راه پله (که مشترک است) تامین می شود برخی مواقع ما در آنجا درس می خوانیم و بخاری و برق هم روشن است آیا مشکلی دارد ؟

- باید هزینه برق را به مقداری که مصرف می کنید پرداخت کنید. و چنانچه کسانی که در برق شریک اند اجازه استفاده از بخاری برقی را ندهند استفاده از بخاری برقی جایز نیست و نسبت به مقداری که مصرف برق به واسطه بخاری برقی افزایش پیدا می کند ضامن هستید.

3.در خانه ی ما پمپی وجود دارد که برای بالا بردن فشار آب وقتی طبقات بالاتر لازم دارند( مثلا وقتی می خواهند حمام بروند) روشن می شود و برق آن از برق مشترک تامین می شود اولا خود پمپ مشکل دارد یا خیر و ثانیا تامین برق آن از برق مشترک در حالی که طبقه ی اول از آن استفاده ای نمی کند چه حکمی دارد؟

- نصب و استفاده از پمپ فشار بدون اجازه اداره آب، جایز نیست، و وضو و غسل با آبى كه به وسیله پمپ به دست مى آید، محل اشكال است ( یعنی به احتیاط واجب باطل است). نسبت به مصرف برق آن نیز کسانی که از آب پمپ استفاده می کنند پرداخت کند و طبقه پائین اگر از پمپ آب استفاده نمی کند ضامن مصرف برق آن نمی باشد.


پی نوشت:
1. امام خمینی، توضیح المسائل، مسأله 381 ( نظر رهبری دراین مسأله مطابق با فتوای امام خمینی می باشد). و سؤال تلفنی(7746666-0251) از دفتر آیت الله خامنه ای.
2. آیت الله خامنه ای، اجوبه الإستفتائات، سؤال 109و سؤال تلفنی(7746666-0251) از دفتر آیت الله خامنه ای.


منبع:
اسلام کوئیست
مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.