تبیان، دستیار زندگی
. برادر و خواهر خود را؛ 2. عمو و عمه و دایى و خالۀ خود را؛ 3. اولاد عمو و اولاد دایى خود را؛ 4. برادرزادۀ خود را. 5. برادر شوهر، یا خواهر شوهر خود را؛ 6. خواهرزادۀ خود، یا خواهرزادۀ شوهرش را؛ 7. عمو و عمه و دایى و خالۀ شوهرش را؛ 8. نوۀ زن دیگر شوهر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حکم زنی که خواهر و برادر خود را شیر دهد!

مادر و دختری باردار هستند و تقریبا هم زمان فرزندشان به دنیا آمده است. در ایام شیردهی مادر به حج واجب می رود و دختر بچه مادر که خواهر خود اوست را به مدت یک ماه شیر می دهد. حکم این موضوع چیست؟ و حکم شوهر این دختر با او چگونه است؟

فرآوری: حجت الاسلام تیموری - بخش احکام اسلامی تبیان

مادر، شیر دادن، بچه شیرخوار

مراجع تقلید در این باره می گویند، اگر زنی از شیر شوهر خود، افراد زیر را شیر دهد، شوهرش بر او حرام نمى شود، اگر چه بهتر آن است که احتیاط کرده و از شیر دادن به این افراد پرهیز کند:

1. برادر و خواهر خود را؛
2. عمو و عمه و دایى و خاله خود را؛
3. اولاد عمو و اولاد دایى خود را؛
4. برادرزاده خود را.
5. برادر شوهر، یا خواهر شوهر خود را؛
6. خواهرزاده خود، یا خواهرزاده شوهرش را؛
7. عمو و عمه و دایى و خاله شوهرش را؛
8. نوه زن دیگر شوهر خود را. (امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی هاشمی خمینی، سیدمحمدحسین، ج 2، ص 510، م 2484، چاپ هشتم، 1424ق)

1. برادر و خواهر خود را؛ 2. عمو و عمه و دایى و خاله خود را؛ 3. اولاد عمو و اولاد دایى خود را؛ 4. برادرزاده خود را. 5. برادر شوهر، یا خواهر شوهر خود را؛ 6. خواهرزاده خود، یا خواهرزاده شوهرش را؛ 7. عمو و عمه و دایى و خاله شوهرش را؛ 8. نو زن دیگر شوهر خود را.

بنابر این شیر دادن به خواهر یا برادر، حرام نیست و با انجام آن شوهر زن شیرده بر وی حرام نمی شود.

شرایط شیر خوردنى كه باعث محرمیت مى شود، چیست؟

اگر مادری به نوه دختری خود شیر دهد، مادر بچه با شوهرش نامحرم می شوند؟ اگر نامحرم می شوند چکار باید انجام دهند؟ آیا در حال حاضر زندگی مشترک این زوج از نظر شرعی زیر یک سقف گناه دارد؟ انجام رابطه جنسی ایشان چطور؟

شیر خوردنى كه باعث محرمیت مى شود، هشت شرط دارد و اگر یكى از این شرایط را نداشته باشد موجب محرمیت نمى شود:

۱- بچه از زنى شیر بخورد كه زایمان كرده و شیر در پستانش به خاطر زایمان جمع شده و خود او زنده است. پس اگر از پستان زن مرده شیر بخورد فایده ندارد.

۲- شیر آن زن از حرام نباشد؛ پس اگر شیر مادر بچه اى را كه از زنا به دنیا آمده به بچه دیگر بدهند به واسطه این شیر آن بچه به كسى محرم نمى شود.

۳- بچه شیر را از پستان بمكد، پس اگر شیر را در گلوى او بریزند یا مثل امروز در پستانك بریزند و به او بدهند، باعث محرمیت نمى شود.

۴- شیر خالص باشد و با چیز دیگر مخلوط نباشد؛ مگر آن چیزى كه با شیر مخلوط شد (مثل خون) به قدرى كم باشد كه به حساب نیاید.

۵- شیر از یك شوهر باشد؛ پس اگر زنِ شیردهى را طلاق بدهند، بعد شوهر دیگرى بكند و از او آبستن شود و تا موقع زاییدن شیرى كه از شوهر اول داشته باقى باشد و مثلاً هشت بار از آن شیر به بچه بدهد و هفت مرتبه از شیر شوهر دوم به بچه بدهد آن بچه به كسى محرم نمى شود.

۶- بچه به واسطه مرض شیر را قى نكند و اگر قى كند، بنا بر احتیاط واجب كسانى كه به واسطه آن بچه محرم مى شوند، باید با او ازدواج نكنند و نگاه محرمانه هم به او ننمایند.

۷- پانزده مرتبه یا یك شبانه روز شیر بخورد یا مقدارى شیر بخورد كه بگویند از آن شیر استخوانش محكم شده و گوشت روییده است؛ بلكه بعضى ده مرتبه شیر خوردن را هم باعث احتیاط مى دانند؛ یعنى، با كسى كه ده مرتبه شیر خورده احتیاط مستحبى است كه ازدواج نكنند و نگاه محرمانه به او ننمایند.

۸- دو سال بچه تمام نشده باشد و اگر بعد از دوسالگى بچه باشد، باعث محرمیت نمى شود.(توضیح المسایل مراجع، م ۲۴۷۴ و ۲۴۷۵ /مسائل مورد ابتلاء، آیت الله خامنه ای، سوال۱)

تذکر: بچه ای که شیر خورده محرم می شود ولی برادر وخواهر های او محرم نیستند ومی توانند با اولاد آن زن شیر ده ازدواج کنند.(امام خمینى، تحریرالوسیله، ج ۲، ص ۲۵۸ مسئله ۱۲ از رضاعلیه الاسلام) بچه ای که شیر خورده محرم می شود ولی برادر وخواهر های او محرم نیستند ومی توانند با اولاد آن زن شیر ده ازدواج کنند.(امام خمینى، تحریرالوسیله، ج ۲، ص ۲۵۸ مسئله ۱۲ از رضا علیه الاسلام )
بنابر این اگر یقین به تحقق این ۸ شرط دارند باید ازهم جدا شوند و هر یک می تواند با شخص دیگری ازدواج مجدد کند اما اگر ازهم جدا نشوند و عقد با شخص دیگری تحقق نیابد نمی تواند، رابطه داشته باشد و حرام است.؛ اما اگر  در یکی از این موارد هم شک کنند ، هنوز به هم حرام نشده اند.


منبع:
اسلام کوئیست
شهر سوال

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.