تبیان، دستیار زندگی
سابقهٔ سوگواری و برپایی عزاداری برای حسین بن علی به اولین روزهای بعد از عاشورا، در محرم سال ۶۱ هجری می رسد.اولین مراسم سوگواری را زینب خواهر حسین در زندان برگزار کرد. همچنین دختر سه ساله ی حسین، رقیه، در زندان اغلب برای پدرش گریه می کرد تا اینکه دستور داد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

احکام روز عاشورا

سابقهٔ سوگواری و برپایی عزاداری برای حسین بن علی به اولین روزهای بعد از عاشورا، در محرم سال ۶۱ هجری می رسد. اولین مراسم سوگواری را زینب خواهر حسین در زندان برگزار کرد. همچنین دختر سه ساله ی امام حسین علیه السلام، خانم رقیه، در زندان اغلب برای پدرش گریه می کرد تا اینکه دستور دادند سر بریده ی پدر را به حضورش ببرند که این عمل باعث مرگ دختر شد. مرگ حضرت رقیه باعث بلوایی در شام شد که عاقبت یزید مصلحت دید اسرای کربلا را آزاد کرده آنها را به مدینه بفرستد.

فرآوری: حجت الاسلام تیموری - بخش احکام اسلامی تبیان

عاشورا، احکام عاشورا

همچنین از امام سجاد علیه السلام روایت شده که تا بیست سال پس از مرگ پدرش هر وقت می خواست غذا بخورد به گریه می افتاد. روزی خدمتکاری از او پرسید "ای پسر رسول خدا! آیا وقت آن نرسیده است که اندوه تان به پایان برسد؟" نقل شده است که امام سجاد پاسخ داد: "وای بر تو! یعقوب پیامبر دوازده پسر داشت و خداوند یکی از آنها را از چشمش پنهان کرد. از گریه ی زیاد چشمانش کم سو و از غصه موهای سرش سفید شد و پشتش خمیده گشت. اگر چه پسرش زنده بود، اما من با چشم خود دیدم که پدر و برادر و عمو و هفده تن از اعضای خانواده ام در اطرافم قربانی شدند. چگونه اندوهم به پایان رسد؟

زیارت:

زیارت حضرت ابا عبداللّه علیه السلام از دور و نزدیک و بیتوته نزد مرقد مطهر آن حضرت در شب عاشورا مستحب مؤکد است؛ چنانکه خواندن نماز عاشورا در این روز استحباب دارد.

زیارت حضرت ابا عبداللّه علیه السلام از دور و نزدیک و بیتوته نزد مرقد مطهر آن حضرت در شب عاشورا مستحب مؤکد است؛ چنانکه خواندن نماز عاشورا در این روز استحباب دارد.

حکم روزه گرفتن روز عاشورا:

بدون شک، روزه گرفتن در روز عاشورا به قصد تبرک حرام است؛ بلکه این عمل در صورتی که با علم و عمد انجام گیرد، کفر محسوب می شود؛ لیکن بدون قصد تبرک، آیا حرام است یا مکروه و یا مستحب؟ بسیاری روزه گرفتن در روز عاشورا را به جهت حزن و اندوه بر مصیبت وارد شده بر امام حسین علیه السلام مستحب دانسته اند. گروهی آن را مستحب ندانسته اند؛ بلکه امساک از خوردن و نوشیدن را تا عصر بدون قصد روزه و خوردن چیزی بعد از عصر را مستحب دانسته اند. بنابراین قول، روزه گرفتن مکروه می باشد.
برخی گفته اند: روزه گرفتن در روز عاشورا اگر به عنوان خصوصیت و تأکید روزه در این روز باشد، حرام به حرمت تشریعی است؛ لیکن اگر به عنوان عمومیت استحباب روزه در هر روز جز روزهای حرام،

پرسش: آیا مصافحه کردن در روز عاشورا جایز است؟

پاسخ: اگر ترک مصافحه علامت حزن باشد و در ایام مصیبت نبی اکرم …و اهل بیت به عنوان عزاداری باشد، اولی است (آیت الله تبریزی).

کار کردن در روز عاشورا:

پرسش: آیا کار کردن در روز عاشورا حرام است؟
پاسخ: کار کردن و کسب در روز عاشورا، مکروه است. (آیت الله سیستانی)

پرسش: حکم خارج شدن از منزل برای کسب و کار در روز دهم محرم، روز عاشورا چیست؟ همچنین حکم مبلغی که در آن روز کسب می کند چیست؟ آیا بر کسی که روز عاشورا کار می کند واجب است درآمد آن روزش را مجانا به مراسم عزای حسینی ببخشد؟
پاسخ: کسب و کار در روز عاشورا برکتی ندارد و آن روز، روز حزن بزرگ شیعه است و بر شیعیان شایسته است روز عاشورا را در اموری که نماد و مظهر حزن است نه کسب و کار صرف نمایند. بله اگر کار فرد از اموری است که حفظ امنیت مردم و زائرین و تهیه مایحتاج لازم زندگی آنان و داروی مورد احتیاجشان به آن وابسته است، اشکال ندارد . و بخشش درآمد حاصله در آن روز به مراسم عزای حسینی واجب نیست بله اشتغال به کار لازم و ضروری بدون دریافت اجرت بهتر است و از مصادیق مشارکت در شعائر و مظاهر حزن است، آنچنان که در بعضی از مناطق شیعه نشین است.(آیت الله تبریزی)
سؤال: انجام کارهای تجاری در ایام شهادت و وفات معصومین علیهم السلام چگونه است، در حالی که آن کار ضرورتی ندارد یعنی اگر آن روز تجارت نکنیم ضرر چندانی بر ما وارد نمی شود؟

پاسخ: شایسته است مؤمنین در ایّامی که مصادف با ایّام شهادت و وفیات حضرات معصومین سلام الله علیهم است، از بستن و تعطیلی مراکز تجاری که خود نمادی از مشارکت در مصیبت اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام و اظهار همدردی با آنان محسوب می شود، در حدّ ممکن دریغ ننمایند.


پی نوشت
آیت الله تبریزی، استفتائات، سؤال۲۰۲۳ .
آیت الله تبریزی،صراط النجاه، ج 123 ص 389 و 390س 65.
آیت الله سیستانی، استفتائات موجود در هیئت علمی اداره پاسخگویی.


متبع:
سایت رضوی
ویکی فقه
ویکی پدیا
سایت آیت الله سیستانی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.