تبیان، دستیار زندگی
. موقعى یادش بیاید که صورت نماز به هم نخورده، و کارى که عمدى و سهوى آن، نماز را باطل می کند[1] انجام نداده باشد؛ در این صورت سلام را مى گوید و نمازش صحیح است. 2. موقعى یادش بیاید که صورت نماز به هم خورده [مثل این که با دیگران سخن گفته باشد]، ولی کارى که ع
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اگر سلام نماز فراموش شود، نماز چه حکمی دارد؟


من در نماز صبح تشهد را گفتم و بعد ناخواسته بلند شدم و ایستادم. بعد یادم آمد، نشستم و سلام را گفتم. آیا نماز من صحیح است؟

فراوری: حجت الاسلام تیموری - بخش احکام اسلامی تبیان

سلام نماز

اگر نمازگزار پس از تشهد، سلام نماز را فراموش کند، سه صورت دارد:

1. موقعى یادش بیاید که صورت نماز به هم نخورده، و کارى که عمدى و سهوى آن، نماز را باطل می کند انجام نداده باشد؛ در این صورت سلام را مى گوید و نمازش صحیح است.
1. موقعى یادش بیاید که صورت نماز به هم نخورده، و کارى که عمدى و سهوى آن، نماز را باطل می کند انجام نداده باشد؛ در این صورت سلام را مى گوید و نمازش صحیح است.

2.موقعى یادش بیاید که صورت نماز به هم خورده [مثل این که با دیگران سخن گفته باشد]، ولی کارى که عمدى و سهوى آن نماز را باطل می کند انجام نداده باشد. در این صورت نیز نمازش صحیح است، البته بنابر نظر برخی از فقها، در این صورت، بنابر احتیاط واجب، باید نماز را دوباره بخواند.
3. موقعى یادش بیاید که صورت نماز به هم خورده و کارى که عمدى و سهوى آن، نماز را باطل می کند انجام داده باشد؛ در این صورت، بین مراجع تقلید اختلاف نظر است؛ گروهی نماز چنین فردی را صحیح می شمرند و گروهی آن را باطل می دانندمثل باطل کردن وضو یا پشت به قبله کردن.

آیات عظام امام خمینی، خامنه ای، خوئى، تبریزى، زنجانى، سیستانى؛ امام خمینی و خامنه ای:

(بنابر احتیاط مستحب نماز را دوباره بخواند).

[4]. آیات عظام گلپایگانى، صافى، نورى، مکارم، فاضل، سبحانی، وحید خراسانی؛ آیت الله مکارم:

(بنابر احتیاط واجب نماز را درباره بخواند)

معنای سلام نماز

حال به طور خلاصه مطالبی را در مورد سلام های آخر نماز بیان می کنیم.

به طور معمول، در آخر نماز، نمازگزار سه سلام می دهد؛ سلام اول، مورد خطابش روشن است که رسول خدا - صلی الله علیه و آله و سلّم - می باشد؛ هر چند در بعضی روایات، اهل بیت پیامبر - صلی الله علیه و آله و سلّم - هم ذکر شده اند که باید به آن ها سلام کرد.
امام باقر - سلام الله علیه - در توضیح بند اول سلام به این مطلب (سلام بر اهل بیت پیامبر) اشاره فرموده:
«السَّلَامُ عَلَیْكَ أَیُّهَا النَّبِیُّ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ السَّلَامُ عَلَى مُحَمَّدِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ خَاتَمِ النَّبِیِّینَ السَّلَامُ عَلَى الْأَئِمَّةِ الرَّاشِدِینَ الْمَهْدِیِّینَ...». (شیخ صدوق، من لایحضره الفقیه، ج 1، ص 320)
امّا جمله دوم، عبارت است: «السلام علینا و علی عباد الله الصالحین». در این جمله، نمازگزار به وسیله کلمه "علینا" هم به خود و هم به دیگر نمازگزاران سلام می کند و با کلمه "عباد الله الصالحین" به همه بندگان شایسته خدا سلام می کند. اما صالحین چه کسانی هستند؟ قرآن گروه های مختلفی را جزء صالحین قرار داده که انبیا و اولیا و نیز مومنان از آن جمله اند.

جمله سوم: «السّلام علیکم و رحمة الله برکاته». در این جمله، مخاطب مبهم است؛ امّا در روایات مصادیقی از این مخاطب را بیان فرموده اند. از جمله گفته شده: این سلام ها خطاب به ملائکه موکل انسان هستند.
از امام صادق - سلام الله علیه - در مورد سلام های سه گانه نماز سوال شد... .(در این جا اشاره امام به سلام آخر نماز را بیان می کنیم.) ایشان فرمود:
«وَ تَكُونُ الثَّالِثَةُ عَلَى مَنْ عَلَى یَسَارِهِ وَ مَلَكَیْهِ الْمُوَكَّلَیْنِ؛ (مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج 82، ص 305) یعنی: سلام سوم نماز برای کسانی است که در سمت چپ او و دو ملک موکل او است».


منبع: 
-  امام خمینی، توضیح المسائل(محشّی)، گردآورنده: بنی هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 599، م 1106 و 1107، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ سبحانى، جعفر، رساله توضیح المسائل، ص 257، م 901، مؤسسه امام صادق علیه السلام، قم، سوم، 1429 ه ٍ ق؛ وحید خراسانى، حسین، توضیح المسائل، ص 217، 1116، مدرسه امام باقر (ع)، قم، نهم، 1428 ه ٍ ق؛

 - تماس تلفنی با دفتر آیت الله خامنه ای.

- مرکز پاسخگویی به سوالات دینی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.