تبیان، دستیار زندگی
اگر روزه دار در روزه ماه رمضان، عمداً عمل جنسی با همسر خود داشته باشد باید کفاره دهد که عبارت است از شصت روز روزه یا اطعام شصت فقیر و یا دادن شصت مدّ طعام به شصت مسکین که سهم هر کدام یک مدّ (ده سیر گندم یا جو یا برنج) است. و اگر این عمل جنسی فی نفسه حرام
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بر زبان آوردن نیت روزه لازم نیست

صدای ربنا در خانه‌ی ما

اگر روزه دار در روزه ماه رمضان،‌عمداً عمل جنسی با همسر خود داشته باشد باید کفاره دهد  که عبارت است از شصت روز روزه یا اطعام شصت فقیر و یا دادن شصت مدّ طعام به شصت مسکین که سهم هر کدام یک مدّ (ده سیر گندم یا جو یا برنج) است. و اگر این عمل جنسی فی نفسه حرام باشد مانند این که با زن حائض خود همبستر شود یا خدای ناکرده زنا کند، باید کفاره جمع دهد( شصت روز روزه و اطعام شصت فقیر) و در صورت تکرار این عمل در یک روز، بنابر نظر برخی از مراجع باید به ازاء هر بار آمیزش جنسی، یک کفاره جمع دهد.


سوال: اگر وسط روز از خواب بیدار شده و چیزی نخورده باشیم، آیا می‌توانیم نیت روزه کنیم؟

مراجع تقلید در این‌باره می‌گویند: کسى که پیش از اذان صبح[1] بدون نیت روزه خوابیده است، اگر پیش از ظهر بیدار شده و نیت کند [اگر چیزی‌ که روزه را باطل می‌کند انجام نداده باشد]، روزه او صحیح است[2] چه روزۀ او واجب باشد یا مستحب. و اگر بعد از ظهر بیدار شود، نمى‌تواند نیت روزۀ واجب نماید.[3] ولی نیت روزه مستحب تا قبل از مغرب اشکالی ندارد.
شایان ذکر است در شب ماه رمضان، همین که در ذهن نیت روزه فردا را داشته باشد، جهت صحت روزه فردا کافیست.

سوال: آیا لازم است انسان نیت روزه را بر زبان بیاورد؟

جواب: لازم نیست انسان نیت روزه را از قلب خود بگذراند یا بر زبان بیاورد بلکه همین قدر که برای انجام فرمان خداوند عالم از اذان صبح تا مغرب کاری که روزه را باطل می کند انجام ندهد کافی است. (توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 914، م1550)

سوال: آیا انسان باید هر شب ماه رمضان نیت روزه فردای آن روز را بگیرد؟

جواب: انسان می تواند در هر شب از ماه رمضان برای روزه فردای آن نیت کند، و بهتر است که شب اول ماه هم نیت روزه همه ماه را بنماید. (توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 915، م 1551)

پی نوشتها:
[1]. آیات عظام خوئى و تبریزى: (در غیر روزه ماه رمضان..)؛ آیة الله بهجت (ره): (در غیر روزه معین واجب مثل روزه ماه مبارک رمضان..).
[2]. آیات عظام خوئى و تبریزى: (در ماه رمضان اگر بى‌نیّت خوابیده باشد، اگر چه پیش از ظهر بیدار شود و نیّت کند صحّت روزه‌اش محلّ اشکال است)؛ آیت الله تبریزى: (.. لازم است آن روز را امساک کرده، بعد قضا نماید)؛ آیة الله شبیری: (بنا بر احتیاط واجب روزۀ آن روز را بگیرد و قضا نیز بنماید).
[3]. آیات عظام گلپایگانى، صافى، شبیری و سیستانى: (..ولی باید احتیاطاً بقیه روز را به قصد قربت مطلقه امساک کند و روزه آن روز را نیز قضا نماید)؛
 امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌1، ص 882، م 1554

فرآوری: آمنه اسفندیاری 
بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:
سایت اسلام کوئیست
سایت اندیشه قم
توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1


مطالب مرتبط:

روزه قضا و روزه مستحبی

حکم حمام کردن در حال روزه

آیا در هنگام روزه میتوان غسل جنابت کرد؟

حکم افطار روزه با فعل حرام

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.