تبیان، دستیار زندگی
بر هر مکلفى یادگیرى نماز و تصحیح قرائت و ذکرهاى نماز، واجب است تا بتواند تکلیف الهى را، صحیح بجا آورد، خصوصاً کسى که مى‌خواهد به حج برود؛ چون بعضى [از علما می فرمایند] اگر نماز درست نباشد، عمره و حج باطل است؛ پس بر این اساس ، علاوه بر آن که حَجّة الاسلام
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حکم قربانی كردن توسط ذابح غیر شیعی

ذبح


بر هر مکلفى یادگیرى نماز و تصحیح قرائت و ذکرهاى نماز، واجب است تا بتواند تکلیف الهى را، صحیح بجا آورد، خصوصاً کسى که مى‌خواهد به حج برود؛ چون بعضى [از علما می فرمایند] اگر نماز درست نباشد، عمره و حج باطل است؛ پس بر این اساس ، علاوه بر آن که حَجّة الاسلام بر ذمّه باقى مى‌ماند، ممکن است محرّمات احرام مثل زن و چیزهاى دیگر حلال نشود.


حج عبادتى است كه بعد سیاسى و اجتماعى دارد، عزّت آفرین و شكوه بخش و قدرت ساز است. رمز وحدت و همبستگى است، مایه معرفت و همدلى و تعاون است، سیاستى در متن دین است، تا «ملل مسلمان» را با رمز قدرت و راز وحدت آشنا كند، «امّت محمّدى» را در برابر «كفر جهانى» بسیج سازد، حماسه هاى دین و عرفان را، در كنار هم به یادها آورد.

حج، عبادتى است سیاسى، پایگاهى است براى رفعت اهل ولا، اهرمى است براى شكستن هیمنه استكبار، آیینه اى است براى تماشاى شكوه وحدت، مكتبى است براى آموزش عرفان و سلوك، مدرسه اى است براى تربیت موحّدان مجاهد، بازارى است براى خرید آخرت، چشمه اى است براى طهارت روح.

بعد از مقدمه در این مقاله به طرح چند پرسش و پاسخ در مورد حج می پردازیم:

سوال: شخصی که بی سواد است و مخارج حروف را در نماز به درستی نمی تواند ادا نماید و برای یادگیری آن اقدامی هم نمی کند یا اینکه برایش مشقت بسیار دارد، نمازهای این فرد چگونه است؟ زمانیکه به حج مشرّف شود انجام اعمال مخصوص آنجا (نماز طواف) را چطور باید عمل نماید؟

بر هر مکلفى یادگیرى نماز و تصحیح قرائت و ذکرهاى نماز، واجب است تا بتواند تکلیف الهى را، صحیح بجا آورد، خصوصاً کسى که مى‌خواهد به حج برود؛ چون بعضى [از علما می فرمایند] اگر نماز درست نباشد، عمره و حج باطل است؛ پس بر این اساس ، علاوه بر آن که حَجّة الاسلام بر ذمّه باقى مى‌ماند، ممکن است محرّمات احرام مثل زن و چیزهاى دیگر حلال نشود. (آیات عظام خویى، تبریزى: (اگر در زمانى که نماز خواند مى‌توانست صبر کند و قرائتش را تصحیح نماید و با این حال با قرائت ملحون نماز بخواند نمازش باطل است مگر جاهل قاصر باشد و در فرض تعمّد حجّش باطل مى‌شود)؛ آیة اللّٰه مکارم شیرازی دام ظله: (البته دقّت‌هاى علماى تجوید شرط نیست همین اندازه که عربى صحیح صدق کند کافى است)؛ محمودى، محمد رضا، مناسک حج (محشّٰى)، ص 376)

اما درباره سۆال فوق مراجع عظام تقلید می فرمایند:

1.درباره نماز های یومیه، اگر آن شخص نمازش را به صورت فرادی می خواند و بعضی از حروف را به حرف های دیگر تبدیل می کند و نمی تواند درستش را یاد بگیرد، همان کفایت می کند، و مستحب است نمازش را به جماعت بخواند؛ اما اگر بتواند یاد بگیرد [باید یاد بگیرد] و تصحیح نماید [و اگر یاد نگرفت] بنابر احتیاط واجب در صورت امکان باید نمازش را به جماعت بخواند. (امام خمینی، تحریر الوسیلة، ج1، ص152، المسالة 16؛ توضیح المسائل (محشى - امام خمینى)؛ ج‌1، ص 551)

2. درباره نماز طواف، اگر کسى نتواند قرائت یا ذکرهاى واجب را یاد بگیرد، باید نماز را به هر ترتیبى که مى‌تواند، خودش بجا آورد و کفایت مى‌کند؛ و اگر با تلقین مى‌تواند صحیح بخواند و ممکن باشد، کسى را بگمارد که نماز را به او تلقین کند؛ و احتیاط مستحب(آیة اللّٰه وحید خراسانی دام ظله: بنابر احتیاط واجب) آن است که در مقام ابراهیم، به شخص عادلى اقتدا کند و نایب هم بگیرد ولى به آنها اکتفا نکند و خودش به هر ترتیبى که مى‌تواند بجا آورد. (آیات عظام گلپایگانى و صافى: اگر یاد گرفتن قرائت و احکام واجبه نماز ممکن نشود، نماز طواف را به جماعت بخواند ولى اکتفا به آن اشکال دارد و واجب است به طور فرادىٰ نیز بخواند و اگر نایب هم بگیرد جهت نماز، بهتر و مطابق با احتیاط است؛

آیة اللّٰه سیستانى دام ظله: (اگر نتواند قرائت خود را تصحیح کند، هر چند در اثر مسامحه و سهل انگارى، ولى مقدار زیادى از سوره حمد را بتواند به طور صحیح بخواند، خواندن حمد به همین صورت کافى است و اگر نتواند، به احتیاط واجب مقدارى از قرآن را که مى‌تواند صحیح بخواند به آن اضافه کند و اگر نتواند، تسبیح بگوید و اگر وقت براى یادگرفتن همه حمد نباشد اگر به مقدار معتنابه یاد بگیرد کافى است و اگر نتواند، مقدارى از قرآن را بخواند که عرفاً قرآن خواندن صدق کند و اگر نتواند، تسبیح بگوید و امّا سوره از جاهلى که نتواند یاد بگیرد ساقط است)؛ آیة اللّٰه مکارم شیرازی دام ظله: (نماز جماعت و گرفتن نایب لزومى ندارد و مشروعیت جماعت در نماز طواف ثابت نیست).

پس اگر کسى از روى بى‌مبالاتى، در یاد گرفتن قرائت و ذکر واجب نماز، مسامحه کند تا وقت تنگ شود، باید نماز را به هر نحو که مى‌تواند، بخواند و صحیح است، ولى معصیت کار است؛ و احتیاط آن است به حکمی که در ابتدای شماره دو گذشت عمل کند. (آیات عظام تبریزى و خویى: (بنابر احتیاط واجب به هر نحوى که خودش مى‌تواند بخواند و با جماعت هم بخواند و نایب هم بگیرد)؛ آیة اللّٰه سیستانى: (احتیاط مستحب در صورت مقصِّر بودن، این است که هم نماز را به کیفیتى که بیان آن گذشت بجا آورد و هم آن را به جماعت بخواند و هم نایب جهت انجام آن از طرفش بگیرد)

پاسخ حضرت آیة الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) چنین است:

1. اگر حداقل شرایط لازم برای ادای صحیح کلمات مربوط به قرائت را در نماز نتواند تأمین کند، باید هر چه می تواند را تأمین نماید.

2. در هنگام تشرف به حج برای نماز طواف چنین شخصی باید، اضافه بر نماز خود، بنابر احتیاط واجب، نایب هم بگیرد.

سوال: كسی كه در موقع اعمال حج نتوانسته طواف و نماز نساء را انجام دهد و این عمل را به دیگری محول كرده و ایشان هم انجام داده؛ ضمناً برای ضرورت مالی نتوانسته قربانی انجام دهد، تكلیفش چیست؟

جواب: اگر خودش متمكن از طواف نبوده، رد فرض مرقوم از احرام خارج شده، ولی قربانی بر عهده‌ی اوست كه سال بعد یا خودش یا نائبش باید انجام دهد. (ر.ک استفتائات امام خمینی(ره)، ج1، ص464، س90)

سوال: آیا می‌شود در قربانی كردن از ذابح غیر شیعی استمداد طلبید؟

جواب: خیر ذابح باید شیعه باشد.  (استفتائات امام خمینی(ره)، ج1، ص466، س98)

فرآوری: آمنه اسفندیاری 

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:

ضیافتى با میزبانى خدا ـ جواد محدّثى

اسلام کوئیست

اندیشه قم

استفتائات امام خمینی(ره)، ج1

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.