تبیان، دستیار زندگی
مستحب است در شوهر دادن دختری که بالغه است یعنی مکلف شده عجله کنند، حضرت صادق علیه السلام فرمودند: یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خانه او حیض نبیند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا ازدواج کردن واجب است؟!

چند نکته درباره ازدواج‌های دانشجویی


هر چند خداوند، مجازات افراد متأهلی را که مرتکب گناه می شوند، شدیدتر در نظر گرفته است، ولی باید بدانیم که مجرد بودن و عدم امکان ازدواج، مجوزی برای انجام گناه نبوده، بلکه باید با اراده قوی به مبارزه با آن شتافت، چون افرادی که در زمان تجرد، اراده ای از خود ندارند، ممکن است بعد از ازدواج نیز مرتکب گناه شوند!
البته، اسلام تأکید فراوانی بر ازدواج داشته و تا حد زیادی، آن را عاملی بازدارنده از گناه در نظر گرفته است. ولی باید تأکید نمود که به هر حال، ازدواج باید با چشمی روشن و نگاهی دقیق انجام شود، تا طرفین بعدها دچار مشکل نشده و خدای ناکرده، بنیان خانواده شان از هم فرو نپاشد. در ضمن، راه های مختلفی برای مبارزه با گناه وجود دارد که افراد با ایمان می توانند با کمک گرفتن از آنها، اراده خود را در این زمینه تقویت نمایند.

در این مقاله با طرح دو سوال و سه مسئله موضوع ازدواج را از بعدی خاص مورد بررسی قرار می دهیم:

سوال: آیا اگر کسی به واسطه عدم امکان ازدواج به گناه بیفتد، باید ازدواج کند؟

شرح پرسش

آیا اگر کسی به واسطه عدم امکان ازدواج به گناه بیفتد، باید ازدواج کند، آیا در آینده مشکل در روابط زناشویی پیدا نمی کند؟ لازم است بگویم هر راه حلی که به ذهنم می رسیده انجام دادم تا به گناه نیافتم اما همه این راه حل ها بی فایده بوده است لطفا کمکم کنید.

ترس از این که شاید در ازدواجتان موفق نبوده و وحشت از آن که در زندگی خود با مشکلاتی مواجه شوید، نباید مانع شما از اقدام به ازدواج باشد، چون هر انسانی که بخواهد دست به ازدواج و یا هر امر مهم دیگری بزند، این امکان برای او وجود خواهد داشت که مشکلاتی نیز پیش رو داشته باشد و اگر ترس و بیم از آنها در وجود او تأثیر گذاشته و اراده او را متزلزل نماید، از هرگونه پیشرفتی در زندگی خود باز خواهد ماند. بر این اساس؛ با تحقیق کامل و با توکل به خداوند؛ در پی ازدواج بوده و از مشکلات آن نهراسید، بلکه تلاش نمایید با درایت و تدبیر خود و با انتخابی مناسب، فضایی صمیمی و دوستانه را در خانواده، پدید آورده و همان گونه که خود را خوشبخت می خواهید، به خوشبختی طرف مقابل نیز بیندیشید.

به فرموده امام حسن مجتبی (علیه السلام) از ویژگی های یک انسان باتقوی، آن است که اگر همسرش، کاملا مورد پسند او باشد، به او احترام می گذارد، اما اگر به هر دلیلی نیز، همسر او نتوانست رابطه ای عاطفی با او برقرار نماید،(به دلیل ترس از خدا) هیچ گاه او را مورد ستم و آزار خود قرار نخواهد داد. (طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص 204)

امیدواریم، با این رویکرد و با توکل به خداوند، نگران مشکلات بعد از ازدواج نبوده، بلکه به آرامشی برسید که در پناه آن، بتوانید با معبودتان نیز رابطه بهتری داشته و گناهان گذشته خود را تکرار ننموده، و نیز با توبه و بازگشت به سوی خدای مهربانتان، خطاهای گذشته را جبران نمایید.

سوال: آیا می توان، تنها برای نیفتادن به دام گناه، بدون دقت کافی و لازم، اقدام به ازدواج نموده و به عواقب آن نیندیشید؟

در مورد این که آیا برای جلوگیری از گناه، می توان عجولانه اقدام به ازدواج نموده و جوانب امر و مشکلات پیش رو را درنظر نگرفت، باید گفت که چنین توصیه ای نمی شود، چون باید به این نکته مهم توجه کرد که ازدواج ، موضوعی کاملا شخصی نیست که عواقب آن، تنها دامنگیر خود فرد شود، بلکه در صورت عدم دقت کافی و لازم و انتخاب ننمودن مورد مناسب، نتایج آزار دهنده آن، علاوه بر خود فرد، همسر و خانواده دو طرف و نیز فرزندان، بلکه جامعه را تحت تأثیر قرار خواهد داد و همان گونه که ازدواج، مورد پسند و رضایت خداوند است، پروردگار به شدت از ویران شدن خانواده ها و جدایی زن و شوهر از هم نیز، نفرت دارد (وسائل الشیعه، ج 20، ص 16) ! پس نباید مرتکب رفتاری شویم که موجب تنفر پروردگارمان شود و این ممکن نیست مگر با دقت لازم در امر ازدواج!

به عنوان نمونه، پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) خطاب به یکی از اصحابش که به خواستگاری بانویی رفته بود، فرمودند: اگر (قبل از ازدواج)، چهره اش را ببینی، احتمال بیشتری دارد که زندگیتان دارای دوام و ثبات باشد (وسائل الشیعه، ج 20، ص 16) ! در روایات دیگر، اخلاق همسر و نجابت او و خانواده اش و ... نیز مورد تأکید قرار گرفته است. (وسائل الشیعه، ج 20، ص 27 و بعد از آن)

بر این اساس، دوام زندگیتان و مواجه نشدن با مشکلات خانوادگی، تا حد زیادی بستگی به رفتار و تدبیر شما و طرف مقابل داشته و دیگران نمی توانند آینده شما را پیش بینی نمایند.

و در این قسمت از نوشتارمان به عنوان حسن ختام سه مسئله از توضیح المسائل امام خمینی ره را در مورد احکام روابط زن و مرد ا نتخاب کردیم که تقدیم شما عزیزان می کنیم:

2443 کسی که به واسطه نداشتن زن به حرام میافتد، واجب است زن بگیرد.

2445 اگر مرد و زن نامحرم در محل خلوتی باشند که کسی در آنجا نباشد و دیگری هم نمی تواند وارد شود چنانچه بترسند که به حرام بیفتند باید از آنجا بیرون بروند.

2459 مستحب است در شوهر دادن دختری که بالغه است یعنی مکلف شده عجله کنند، حضرت صادق علیه السلام فرمودند: یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خانه او حیض نبیند.

فرآوری: آمنه اسفندیاری  

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:

اسلام کوئیست

رساله امام خمینی ره

سایت حوزه

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.