تبیان، دستیار زندگی
گذاشتن سر بر روی قسمتی از مهر که اسم خداوند یا ائمه اطهار بر آن است و یا گذاشتن مهر بر روی قرآن و کتابهای دعا و سجده بر آن اشکال دارد؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پاسخ به سه سوال شرعی

مراجع تقلید


آنچه در نظرات مراجع معظم تقلید نسبت به قرآن و اسامی امامان معصوم (علیهم السلام) حرام شمرده می شود، هر گونه عملی است که موجب هتک و بی احترامی به آنها باشد و گذاشتن سر بر مهری که اسم خدا یا معصومی بر آن نوشته شده است، در بین مردم بی احترامی نمی باشد، اما اگر این عمل بی وضو صورت گیرد از این جهت حرام خواهد بود.


در این مقاله سه سوال شرعی را مطرح کرده و پاسخ آن را تقدیم شما عزیزان می کنیم:

سوال: کبوتر بازی در اسلام چه حکمی دارد؟ و چرا؟

این عمل به خودی خود اشکال شرعی ندارد ولی از جایی که به طور معمول موجب آزار و اذیت دیگران و همسایگان شده و در برخی از مناطق مردم به چنین شخصی به دیده انسان لا ابالی نگاه می کنند، می توان گفت انجام آن اشکال دارد، لذا مراجع عظام تقلید با توجه به اثراتی که این عمل دارد، چنین فرموده اند:

دفتر حضرت آیة الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اگر موجب اذیّت و ‏آزار دیگران گردد و یا موجب ترتب مفسده و گناه گردد و یا منع قانونى داشته باشد جایز نیست.‏

دفتر حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

از آنجایی که گاهی این کار موجب آزار و اذیت همسایگان و منجر به نگاه حرام می شود از آن پرهیز کنید.

دفتر حضرت آیة الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

مجرد نگاه به پرواز کبوتر و لذت بردن از آن گناه ندارد ولی چنانچه در حد لهو و غیر متعارف و بازداری انسان از مشاغل عرفی باشد اشکال دارد که مستلزم گناهان عدیده است جایز نیست.

دفتر حضرت آیة الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

فی نفسه اشکال ندارد.

حضرت آیة الله هادوی تهرانی (مد ظله العالی):

اگر کبوتر بازی به قصد امری عقلایی مانند انتقال پیام ها از طریق کبوتران یا جوجه کشی از آن ها باشد، کراهتی ندارد و جایز است. اما اگر بدون نکته ی عقلایی انجام شود، مکروه می باشد و اگر موجب ایذاء مۆمنین یا عمل حرام دیگری باشد، جایز نیست.

سوال: گذاشتن سر بر روی قسمتی از مهر که اسم خداوند یا ائمه اطهار بر آن است و یا گذاشتن مهر بر روی قرآن و کتابهای دعا و سجده بر آن اشکال دارد؟

آنچه در نظرات مراجع معظم تقلید نسبت به قرآن و اسامی امامان معصوم (علیهم السلام) حرام شمرده می شود، هر گونه عملی است که موجب هتک و بی احترامی به آنها باشد. (توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، م 135 تا 140) بنابراین آنچه در سۆال ذکر شده است اگر مصداق این امر باشد حرام است.

البته گذاشتن سر بر مهری که اسم خدا یا معصومی بر آن نوشته شده است، در بین مردم بی احترامی نمی باشد، اما اگر این عمل بی وضو صورت گیرد از این جهت حرام خواهد بود. (توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 187، م 319)

سوال: سوار کردن همسر و بستگان با خودروی پلاک دولتی در هنگام مأموریت اداری یا غیر آن، در ساعات اداری یا خارج از آن چه حکمی دارد؟

دفتر حضرت آیة الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

در فرض سۆال جایز نیست.

دفتر حضرت آیة الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر با اجازه مسئول صلاحیت دار باشد اشکال ندارد.

دفتر حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

این کار جایز نیست، مگر در مواردى که مقرّرات اجازه مى دهد، یا اینکه با اجازه مسئولیتى که در این حیطه اختیارات قانونى دارند، بوده باشد.

حضرت آیة الله هادوی تهرانی (مد ظله العالی):

اگر اجازه این گونه تصرفات به صورت کتبی یا شفاهی یا با توجه به قراین عرفی از سوی مرجع دارای صلاحیت برای چنین اجازه ای، صادر نشده باشد، باید از آن اجتناب کرد.

فرآوری: آمنه اسفندیاری 

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:

سایت اسلام کوئیست

توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.