تبیان، دستیار زندگی
کلیه مراجع عظام استفاده از اموالی که مختص به یک فرد می باشد، توسط دیگران را جایز ندانسته و تصرف در آن را موجب ضمان می دانند که فرد با انجام آن از قوانین و مقررات حکومت اسلامی تخلف نموده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حکم استفاده از دفترچه بیمه دیگران!!

بیمه زنان خانه دار


استفاده از دفترچه بیمه درمانى فقط براى کسى جایز است که شرکت بیمه نسبت به ارائه خدمات به او تعهد ‏کرده است و استفاده دیگران از آن موجب ضمان است. (آیة الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی)


در این مقاله با طرح سه سوال خلاف قانون کشور عمل کردن را در سه مورد بررسی می کنیم:

سوال: آیا خلاف قانون کشور عمل کردن مشکل شرعی دارد؟ (مثلاً خرید کردن در مترو که فروش در آنجا از لحاظ قانونی ممنوع است) آیا این بیع باطل است؟

تخلف از قوانین و مقررات نظام اسلامی جایز نیست اما در فرض مثال، چنانچه شرایط معامله رعایت گردد معامله باطل نیست (یعنی فروشنده مالک پول شده و خریدار هم صاحب آن جنس می‌شود)، اما کسی که اقدام به این عمل می‌کند، مرتکب گناه شده است.

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سۆال، چنین است:

حضرت آیة الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

تخلف از قوانین و مقررات نظام اسلامى جایز نیست.

حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در فرض سۆال چنانچه شرایط معامله رعایت گردد معامله باطل نیست، اما به دلیل تخلف از قانون حکومت اسلامی مرتکب گناه شده است.

حضرت آیة الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

در فرض سۆال بیع باطل نیست. ولی متابعت از قوانین و مقررات مربوطه اگر بر خلاف شرع مقدس نباشد لازم است.

حضرت آیة الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

تخلف از مقررات نظام اسلامی جائز نیست.

حضرت آیة الله هادوی تهرانی(مد ظله العالی):

رعایت قانون لازم است. اما در مثال مزبور بیع صحیح است یعنی فروشنده مالک پول شده و خریدار هم صاحب آن جنس می شود، هر چند باید از این کار اجتناب شود.

(توجه: استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئیست انجام گرفته است)

سوال: اگر شخص فقیری از دفترچه بیمه دیگران استفاده کند حکم آن چیست؟

پاسخ های زیر از دفاتر مراجع دریافت شده است:

دفتر حضرت آیة الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی):

استفاده از دفترچه بیمه درمانى فقط براى کسى جایز است که شرکت بیمه نسبت به ارائه خدمات به او تعهد ‏کرده است و استفاده دیگران از آن موجب ضمان است.

دفتر حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی):

از قوانین و مقرّرات حکومت اسلامى تخلّف نکنید.

دفتر حضرت آیة الله العظمی سیستانی (مدظله العالی):

حضرت آیة الله العظمى سیستانى هر عمل خلاف قانون را جایز نمی دانند.

سوال: استفاده از شناسنامه افراد متوفی چه حکمی دارد؟

دولت هر کشور و از جمله دولت جمهوری اسلامی ایران برای شناسایی و ارائه هر چه بهتر خدمات به شهر وندان خود قوانین و راه کارهایی دارند.

از جمله برای تعیین هویت افراد، برای هر فردی که عضوی از این کشور می باشد یک جلد شناسنامه صادر می کنند که مختص به همان فرد می باشد و کلیه اطلاعات فردی او همچون:تولد، ازدواج، اولاد، رأی دادن، فوت و ....در آن ثبت می شود و هر فرد به واسطه آن شناسایی میگردد و خدمات به او ارائه می گردد. از نظر قانون همه کشورها تنها دارنده شناسنامه است که مجاز به استفاده از آن خواهد بود و استفاده و تصرف دیگران در آن چه با اجازه صاحب آن و چه بدون آن تخلف از قانون محسوب می شود.با مرگ صاحب شناسنامه ، شناسنامه او باطل شده و هیچ گونه ارزش قانونی نخواهد داشت

بنابرایناستفاده از شناسنامه دیگران مخصوصا فرد متوفی، نوعی تخلف و سرپیچی از قانون است که از نظر اسلام به هیچ وجه جایز نمی باشد و به موجب قانون تخلفات، جرایم و مجازات های مربوط به اسناد سجلی و شناسنامه ای کسی که مرتکب چنین عملی شود به حبس و یا پرداخت جریمه نقدی محکوم خواهدشد.

از طرف دیگر عدم رعایت قوانین و دستورات جمهوری اسلامی ایران (مخصوصاً در چنین موردی) خلاف شرع بوده و حرام است. (مقام معظم رهبری استفتائات ،توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 991 )

کلیه مراجع عظام نیز استفاده از اموالی که مختص به یک فرد می باشد، توسط دیگران را جایز ندانسته و تصرف در آن را موجب ضمان می دانند که فرد با انجام آن از قوانین و مقررات حکومت اسلامی تخلف نموده است.

لذا استفاده از شناسنامه فرد متوفی در هر زمینه اعم از اقتصادی، اجتماعی و ... جایز نمی باشد.

فرآوری: آمنه اسفندیاری  

بخش احکام اسلامی تبیان


منبع: سایت اسلام کوئیست

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.