تبیان، دستیار زندگی
کسی که به علّت قطع بودن نخاع و عدم کنترل بول و... نمى تواند بدن و لباس احرام خود را پاک نگهدارد، وظیفه اش چیست؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

وظیفه شخص مُحرمی که کنترل بول ندارد!

حج


امتیاز عبادت حجّ، در میان انواع عبادات، این است كه جامع الامرین است. هم خاصیّت تطهیر دارد و هم مایه تزیین است (جنبه تزیین حج، همان صفات فاضله روحى و اخلاقى است كه در شخص، به وجود مى آید). هم رفع ظلمت حبّ مال از دل مى كند و هم نورانیّت ذكر و انس با خدا مى آورد.


حجّ، حقّ واجب خدا بر انسان است

حج حق واجب خدا بر انسان و سپاسگزارى انسان به درگاه ایزد منّان است:

«وَللهِِ عَلَى النّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ مَنِ اسْتَطاعَ اِلَیْهِ سَبِیلا وَ مَنْ كَفَرَ فَإِنَّ اللهَ غَنِیٌّ عَنِ الْعالَمِینَ» (آل عمران: 97)

«و براى خدا بر مردم است كه آهنگ خانه او كنند، آن ها كه توانایى رفتن به سوى آن دارند و هر كس كفر ورزد و حج را ترك كند، به خود زیان رسانده، خداوند از همه جهانیان بى نیاز است

تعبیر خاصّ قرآن در موضوع حج

عبارت مخصوص و تعبیر ویژه اى كه قرآن كریم در امر حج به كار مى برد شایان دقّت است. این عبارت، موقعیّت بسیار بزرگ حج را آشكار مى كند. خداوند مى فرماید: «وَللهِِ عَلَى النّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ» (آل عمران: 97)

زیارت كعبه و اجتماع بر گرد آن خانه، حقّ خدا بر مردم است.

در واقع، مگر نه این كه قضاى وجدان چنین است كه، هر ولىّ نعمت و صاحب انعام و احسانى، بر انسان حق پیدا مى كند و آدمى، خود را مدیون او مى داند و همواره دنبال فرصتى مى گردد تا حقّ او را ادا كند و احسان و انعام او را تا حدّ امكان جبران كند و حدّاقل، براى عرض تشكّر، به خانه اش برود و به قدر شایستگى خود هدیه اى ببرد؟

منعم حقیقى خداست و شكرش واجب عقلى است.

خداى منّان، ولىّ نعمت آدمیان است; آن هم نعمت هاى بى حدّ و حصرى كه به شماره و احصا در نمى آید:

«وَإِنْ تَعُدّوا نِعْمَةَ اللهِ لا تُحْصُوها» (ابراهیم: 34) «اگر نعمت هاى خدا را بشمارید، هرگز آنها را شماره نتوانید كرد.»

«اَلَمْ تَرَوْا اَنَّ اللهَ سَخَّرَ لَكُمْ ما فِی السَّمواتِ وَما فِی الاَْرْضِ وَاَسْبَغَ عَلَیْكُمْ نِعَمَهُ ظاهِرَةً وَباطِنَةً» )لقمان: 20(

آیا ندیدید (فكر نكردید) كه خدا آنچه را در آسمان ها و آنچه را در زمین است، مسخّر شما گردانیده و به وفور، نعمت هاى ظاهر و باطن خود را در اختیار شما قرار داده است؟

حال، آیا چنین ولىّ نعمت بى همتایى، این حق را بر گردن شما انسان ها ندارد كه براى عرض تشكر و سپاسگزارى از آن همه انعام و احسانش، به خانه اش بروید و هر یك به قدر استعداد خود، هدیه به درگاهش ببرید؟

ناگفته پیداست كه زیارت بیت و تقدیم قربانى، نه براى این است كه نفعى عاید خدا شود وبر عزّت و جاه و جلال او بیفزاید بلكه دعوت به زیارت و آوردن قربانى، لطف و عنایت دیگرى از طرف خداوند منّان درباره انسان است.

در این قسمت از نوشتارمان طبق روال مقالات قبلی چند سوال و جواب و مسئله را در مورد حج بازگو می کنیم:

سۆال: اگر شخص متمتع پیش از آغاز حج بر اثر مانعى ناگزیر به شهرش بازگردد، آیا در این صورت حج بر او مستقر شده است و اداى آن بر او واجب مى شود، گرچه استطاعت مجددى برایش حاصل نشود؟

جواب: حج بر او مستقر نمى شود.

آیة الله سیستانی(دام ظله)

سوال: اگر كسی در هنگام طواف به علت هجوم جمعیت از مسیر حركت خود منحرف شود یا در وقت سعی صفا و مروه به عقب برگردد و نگاه كند وظیفة او چیست؟

جواب: از همان جایی كه منحرف شده است طواف را ادامه بدهد و نگاه كردن به عقب در سعی صفا و مروه موجب خلل سعی نمی‏شود.

آیة الله مجتبی تهرانی(دام ظله)

سوال: این جانب به علّت قطع بودن نخاع و عدم کنترل بول و... نمى توانم بدن و لباس احرام خود را پاک نگهدارم، وظیفه ام چیست؟

جواب: آن مقدار که مى توانید محافظت کنید و آنچه موجب عسر و حرج است اشکالى ندارد.

آیة الله مکارم شیرازی(دام ظله)

سوال: شخصى که بطور مداوم از معده‌اش باد خارج مى‌شود و وضویش باطل مى‌گردد در صورتى که بخواهد محرم شده و اعمال عمره یا تمتع را انجام دهد وظیفه‌اش چیست؟

جواب: اگر نمى‌تواند وضوى‌ خود را در طواف حفظ کند و تجدید وضو بین طواف هم حرجى است براى هر طواف و نماز یک وضو بگیرید.

آیة الله خامنه ای(دام ظله)

فرآوری: آمنه اسفندیاری

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:

پایگاه اطلاع رسانی مراجع عظام: خامنه ای، مکارم شیرازی، مجتبی تهرانی، سیستانی(دام ظلهم)

کتاب حج برنامه تکامل ـ آیة الله حاج سید محمّد ضیاءآبادى

کتابخانه الکترونیکی حج

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.