تبیان، دستیار زندگی
اگر زنى توانایى پرداخت هزینه حج را داشته باشد ولی شوهرش مبلغ بسیارى بدهكار باشد، در این صورت آیا مى تواند حج را ترك كند و به شوهرش براى پرداخت بدهكارى كمك نماید، یا آن كه ناچار است به حج رود؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زن مستطیع، به حج برود یا بدهی شوهرش را بدهد؟

حج


حجاج باید بدانند كه پرسه زدن در بازارهایى كه نمایشگاه شرق و غرب است دل صاحب شریعت را به درد مى‏آورد. (پیام امام (ره) براى حجاج در سال 64)


حج محرّك چرخ اقتصاد

در روایات متعدد مى‏خوانیم كه مراسم حج بسیارى از چرخهاى اقتصاد و تولید را تند مى‏كند. مساله حمل و نقل مسافر، خرید و ذبح گوسفند، اجاره كشتى و هواپیما و ماشین و خیمه‏ها، مساله هدایا و سوغات سفر و نقل و انتقال اجناس از اطراف دنیا، از جمله مسائلى است كه برای صدها هزار نفر درآمدزاست.

چه خوب است، یك نمایشگاه بین‏المللى در مكه و مدینه تشكیل شود و از تمام كشورهاى اسلامى نمونه‏هاى تولیدات و هنرها و دستاوردها و ابتكارات مسلمین، در آنجا به نمایش گذاشته شود. البته متأسفانه، فعلًا بازار مكه و مدینه، نمایشگاه اجناس شرق و غرب شده است و با كمال تأسف، بعضى از حجاج بیش از آنچه در خانه خدا و مسجدالنّبى در فكر مسلمین باشند، در فكر خرید اجناس‏اند! ساعات سرگرمى آنها در بازار بیش از ساعات طواف و نماز و زیارت آنها است!

حجاج باید بدانند كه پرسه زدن در بازارهایى كه نمایشگاه شرق و غرب است دل صاحب شریعت را به درد مى‏آورد. (پیام امام (ره) براى حجاج در سال 64)

بعد از این مقدمه کوتاه در مورد یکی از پیامدهای مهم حج چند استفتاء را در همین باب ذکر می‌کنیم:

سۆال : اگر زنى توانایى پرداخت هزینه حج را داشته باشد ولی شوهرش مبلغ بسیارى بدهكار باشد، در این صورت آیا مى تواند حج را ترك كند و به شوهرش براى پرداخت بدهكارى كمك نماید، یا آن كه ناچار است به حج رود؟

جواب: اداى حج بر او واجب است.

آیة الله سیستانی(دام ظله)

سۆال :اگر دانشجویی در موسم حج ، امتحان دانشگاهی دارد آیا می تواند حج واجب را سال آینده بگذارد؟ (خصوصاً اگر امتحان درسی برای او جنبه حیاتی داشته باشد و بسیار مهم باشد)

جواب :اگر اطمینان داشته باشد که در سال آینده می تواند حج بگذارد چنان كاری جائز است وگرنه حج را نمی تواند تأخیر بیندازد و اگر تأخیر امتحان درسی برای او حرجی باشد و دشوار باشد طوری كه عادتاً چنان خسارت و زحمت را نمی توان تحمل كرد در این صورت در سال جاری حج براو واجب نمی شود و مستطیع به حساب نمی آید .

آیة الله سیستانی(دام ظله)

سوال: اگر شخصى بعد از اتمام حجّ تمتّع از مکّه خارج شود، و بخواهد دوباره به مکّه بازگردد، آیا لازم است محرم شود، و دوباره اعمال عمره را انجام دهد؟

جواب: هرگاه در همان ماه قمرى برگردد احرام لازم نیست.

آیة الله مکارم شیرازی(دام ظله)

سوال: كسى كه بعد از ظهر عید قربان كه جمره عقبه خلوت است، خودش قادر است رمى كند، آیا مى‏تواند براى رمى در صبح عید نایب بگیرد؟ در صورتى كه بخواهد خودش هنگام عصر رمى كند موفق به قربانى در روز عید نمى‏شود، آیا براى اینكه بتواند روز عید قربانى كند مى‏تواند صبح براى رمى جمره نایب بگیرد؟ با این‏كه عصر شخصاً قادر بر آن است؟ همچنین كسى كه چندین سال صبح روز عید براى رمى نایب گرفته با اینكه عصر خودش قادر به رمى بوده است اكنون تكلیفش چیست؟

جواب: با فرض تمكّن از رمى در ساعتى از روز ولو در ساعات عصر، نایب گرفتن صحیح نیست. ولى اگر مأیوس از برطرف شدن عذر تا آخر روز بود و نائب گرفت براى رمى، و اتفاقا عذرش بعد از عمل نائب برطرف شد، عمل نائب مجزى است، و اعاده بر او لازم نیست. و نسبت به سالهاى گذشته اگر نائب گرفتن به نحو غیر صحیح بوده، باید تدارك كند.

آیة الله خامنه ای(دام ظله)

فرآوری: آمنه اسفندیاری  

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:

پایگاه اطلاع رسانی مراجع عظام: مکارم شیرازی، خامنه ای، سیستانی (دام ظلهم)

کتاب حج ـ محسن قرائتی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.