تبیان، دستیار زندگی
لباس هایی که لکه خون یا ادرار بچه در آن باشد آیا با شستن در ماشین لباسشوئی اتوماتیک پاک میشوند؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کسانی که به پاکی و نجسی حساسند بخوانند!!

لباسشویی


در آیات مختلفی از قرآن عباراتی به این نحو دیده می شود که می فرماید: «وَ ما جَعَلَ عَلَیْکُمْ فِی الدِّینِ مِنْ حَرَج‏»، خدا برای شما در دین هیچ دشواری قرار نداد. (حج، 78,)

پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نیز در روایت معروفی فرموده است من به شریعت مستقیم، آسان، بدون زحمت و درخشانی مبعوث شده ام. (بحار الانوار، ج 30 ص 548)


آنچه از این آیات و روایات به طور قطعی بر می آید و فقها نیز از آنها در استدلال های فقهی خود به همین ترتیب استفاده می کنند این است که اگر فهم ما از دین به سمتی رفت که زندگی ما را مختلّ و اعمال عادی روزانه ما را با مشکل روبرو کرد باید دانست که این برداشت، نادرست و با آنچه پیامبر (صلی الله علیه و آله) به عنوان اسلام مطرح کرده متفاوت است. اگر کسی احساس کرد برای حفظ طهارت مجبور است خود را از تفریح ها و زیبایی های زندگی محروم کند باید یقین داشته باشد که چون این محدودیت به معنای سختی و مشقت در زندگی است حتماً با دستور طهارت اسلام متفاوت است. حتی اگر حکم طهارت تغییری نکند در هر موردی که به مشقّت و سختی زیاد مکلّف بینجامد آن حکم لغو می شود. (نمونه استدلال های فقهی مبنی بر حرجی بودن یک حکم را در این آدرس ها ببینید: امام خمینی، کتاب الطهاره، ج 3 ص 417، مۆسسه اسماعیلیان، 1410 هـ ق؛ حکیم، سید محسن، مستمسک العروه، ج 4 ص  421)

بنابر این اگر کسی در فهم و اجرای دستورات دین به سختی می افتد باید بداند که راه را کج رفته است.

در این مجال با مطرح کردن بعضی پرسش ها در باب طهارت که  آیة الله مکارم شیرازی(دام ظله) پاسخگوی آنها بوده اند، سعی میکنیم جوابگوی بعضی سوالات شما عزیزان باشیم.

سوال: آیا لباس به وسیله ماشین لباسشویی اتوماتیکی که چند بار لباس را میشوید و آب آن را میکشد پاک میشود؟

پاک است، خواه در حال شستن لباسها اتصال با آب لوله کشی داشته باشد یا بعد از قطع شدن شروع به شستشو کند.

سوال: لباس هایی که لکه خون یا ادرار بچه در آن باشد آیا با شستن در ماشین لباسشوئی اتوماتیک پاک میشوند؟

شستن لباس در ماشین لباسشوئی که متصل به آب لوله کشی شهر است لباس نجس را پاک می کند و اگر جرم خون برود رنگ آن ضرر ندارد.

سوال: آیا ماشین های لباس شویی جدید نجاست لباس را پاک می کنند؟ آنهایی که یک بار لباس را می شویند و دو بار آن را آب می کشند.

آری، پاک می کند.

سوال: آیا لوازم جراحی بدون شستشو با آب پاک می شوند؟

در صورتی که این وسایل نجس شوند بدون شستشو با آب پاک نمی شوند.

سوال: اگر ادرار در مکانی ریخته باشد آیا با خشک شدن آنجا با اولین اتصال آب کر به آن مکان آنجا پاک می شود یعنی می توان گفت که دیگر عین نجاستی در کار نیست؟

آری؛ پاک می شود مگر اینکه محل به قدری آلوده باشد و آب به قدری کم باشد که با ریختن آب مضاف شود.

سوال: چنانچه (مثلاً) دست نجس مدّتی با اشیاء مختلف تماس داشته و سپس متوجه شوند، تا چه اندازه لازم است آنها را تطهیر کنند؟

مسأله نجاست و پاکی بسیار ساده است و سفارش شده جستجو نکنند و تنها مواردی که یقین به نجاست دارید را بشوئید و از روایات بدست می آید چنانچه فرد شک دارد جایی از بدن نجس شده است، لازم نیست حتّی نگاه کند تا یقین پیدا شود و یا اگر شک در ترشح نجاست دارد می تواند آب به آن محل بپاشد تا یقین حاصل نشود که نجاست ترشح شده است. یعنی حتی در مواردی که به راحتی می توان به طهارت و نجاست علم پیدا کرد، نیاز به تفحّص نیست هرچند در موارد دیگر مانند اطّلاع از وقت اذان، به فتوای ما، تفحّص برای کسب علم لازم است.

سوال: در مسجدالحرام زمانی که یک نقطه نجس می شود عین نجاست را پاک می کنند، یک لیوان آب می ریزند و خشکش می کنند و به همه جا می کشند، حال تکلیف چیست؟

ما در اینجا دو چیز می گوییم اول اینکه آیا می توانیم قسم بخوریم محل سجده ما حتما نجس است؟ نمی توانیم.

دیگر اینکه ما حکم به طهارت می کنیم از باب اینکه اگر طاهر نباشد مردم گرفتار عسر و حرج شدیدی می شوند هرچند واقعا نجس باشد. ولی هر کجا را دیدیم نجس شده است احتیاط می کنیم.

فرآوری: آمنه اسفندیاری

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:

پایگاه اطلاع رسانی آیة الله مکارم شیرازی(دام ظله)

سایت اسلام پدیا

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.