تبیان، دستیار زندگی
آیا بخار حمام مبطل روزه است؟ کشیدن سرمه به چشم در ماه مبارک رمضان آیا باعث ابطال روزه می شود؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا بخار حمام مبطل روزه است؟

روزه


پیامبر (صلى الله علیه وآله) فرمودند: ماه رمضان ماه خداوند ـ عزوجلّ ـ است و ماهى است كه خداوند حسنات و نیكى ها را زیاد مى كند، و بدى ها را برطرف مى نماید و این ماه، ماه بركت و توبه و برگشت به سوى خداست، ماه آزادى از آتش و رسیدن به بهشت مى باشد.


ورع و تقوا بهترین عمل ماه رمضان

امیرالمۆمنین (علیه السلام) مى فرمایند: عرض كردم: یا رسول الله! بهترین اعمال در این ماه چیست؟ پیامبر (صلى الله علیه وآله) فرمودند: اى اباالحسن! بهترین اعمال در این ماه، دورى از محرّمات الهى است.

«ورع» به معناى پارسایى و دورى از محرّمات است و از بهترین اعمال در این ماه مى باشد و درجاتى دارد:

اولین درجه آن، كه نازلترین درجات است، ورع اهل توبه است كه از هر معصیتى پرهیز و توبه مى كنند و به اطاعت خداوند روى مى آورند.

مرحله بالاتر، ورع اهل صلاح است كه آنها از مشتبهات نیز پرهیز مى كنند. در این مرحله، بحث دورىِ از حرام نیست، بلكه كارى كه شبه ناك است و حلال بودن آن روشن نیست هم ترك مى كنند; از غذاهاى شبهه ناك و لباس شبهه ناك و حرف هاى شبهه ناك پرهیز مى كنند، «اورع الناس من وقف عندالشبهة»; پارساترین مردم كسى است كه هنگام برخورد با شبهه توقف كند.

درجه بالاتر از این دو، ورع متّقین است. اینان نه تنها از محرّمات و مشتبهات پرهیز مى كنند، بلكه از حلال هایى كه انسان را به سوى مشتبه مى كشاند نیز، مى پرهیزند.

و بالاتر از سه قسم فوق، ورع صدیقین است. صدیقین از هر چه غیر خداست، پرهیز مى كنند و قلب خود را از هر چه غیر خدا است پاك مى كنند و فقط خداوند در وجود آنها ریشه دوانده و مصداق كامل «قلب المۆمن عرض الرحمن» مى باشند.

با امید به اینکه بهترین عمل رمضان روزی همه روزه داران گردد، در اینجا پاسخ بعضی پرسشهای خود را در مورد روزه و روزه داری جویا می شویم:

سۆال: در ماه رمضان نزدیکی با همسر چه حکمی دارد؟

جواب: در روز ماه رمضان این کار حرام و موجب بطلان روزه و وجوب کفاره می گردد. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 930، م 1584)

سۆال: حکم بخار حمام چیست؟ آیا مبطل روزه هست یا خیر؟

جواب: بخار حمام مبطل روزه نیست. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 938، م 1605)

سۆال: اگر کسی در حال روزه سهوا غذا را در دهان بگذارد و بعد یادش بیاید که روزه بوده باید غذا را بخورد یا خیر؟

جواب: باید فورا غذا را از دهان خارج نماید. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 958، م 1650)

سۆال: اگر در حال روزه از روی شهوت به زنی نگاه شود و آب از بدن خارج شود چه حکمی دارد؟

جواب: اگر روزه دار بدون قصد بیرون آمدن منی با کسی بازی یا شوخی کند و یا نگاه شهوت انگیز کند در صورتی که اطمینان دارد که منی از او خارج نمی شود، اگر چه اتفاقا منی بیرون آید روزه صحیح است ولی اگر اطمینان ندارد و شوخی را ادامه دهد تا منی خارج شود روزه باطل می گردد و اما سایر ترشحات روزه را باطل نمی کنند. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 933، م 1595)

سۆال: کشیدن سرمه به چشم در ماه مبارک رمضان آیا باعث ابطال روزه می شود؟

جواب: سرمه کشیدن در ماه مبارک رمضان مکروه است و مبطل روزه نیست. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 961، م 1657)

سۆال: اگر کسی در ماه رمضان العیاذ بالله کار حرامی مانند استمناء از او سر بزند آیا باید روزه خود را افطار کند و قضای روزه را چگونه باید به جا آورد و آیا کفاره نیز واجب است؟

جواب: اگر روزه را به وسیله چیز حرامی باطل کند روزه اش باطل می شود که علاوه بر قضاء کفاره هم دارد ولی نباید تا غروب چیزی بخورد. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 932)

سۆال: کسی که شغل او نجات غریق است و با توجه به این که این عمل واجب است اگر این نجات دادن غریق در حال روزه انجام گیرد چه حکمی دارد؟

جواب: اگر روزه دار سر را زیر آب کند اگر چه برای نجات غریق باشد، روزه اش باطل می شود و باید بعدا قضای آن را بگیرد لکن چون معذور بوده و قصد نجات غریق داشته است کفاره بر او واجب نیست. (ر.ک: توضیح المسائل 12 مرجع، ج 1، ص 943، م 1618)

فرآوری: آمنه اسفندیاری

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:

کتاب: رمضان ماه خدا ـ زین العابدین احمدی ، حسنعلی احمدی

سایت شیعه سرچ

سایت اندیشه قم

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.